Čudáková dcéra (Kate Mossová)

13.08.2015 11:24

Čudáková dcéra

Autor: Kate Mossová
Vydavateľstvo: Ikar (2015)

Kate Mossová - Čudákova dcéra.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Knihu si môžete zakúpiť priamo TU.

Anotácia

Sussex 1912

Na anglickom vidieku vládne len zdanlivý pokoj. V starobylej dedine Fishbourne si povery zachovávajú smrtiacu moc.
Jedného dňa sa na cintoríne po zotmení zhromaždia dedinčania, aby uvideli prízraky ľudí, ktorí v priebehu roka zomrú. Medzi zvedavcami je aj dcéra miestneho čudáka Gifforda, preparátora vtákov.
Constantia Giffordová žije s otcom v rozpadávajúcom sa dome Blackthorn House. Vypchaté zvieratá vyšli z módy, zmenili sa na nechcené haraburdy a z Gifforda sa stal zatrpknutý opilec. Constantia by mu rada pomohla, no nevie ako. Na polovicu svojho života si nepamätá, pretože ako dvanásťročná si pri páde vážne zranila hlavu. Otec s ňou o nehode odmieta hovoriť a Connie cíti, že ho trápi hanba a vina.
Ľudia čakajú, zvon zazvoní a všetky oči sa uprú na kostol. Nikto nevidí ruky v rukaviciach, ktoré držia vražednú zbraň. V tento magický večer jedna žena umrie.
Connie si láme hlavu, kto je vrah a prečo sa vražda stala kľúčom k jej pamäti. Odrazu sa jej totiž vracajú znepokojivé spomienky.
Pozná tú záhadnú postavu, čo sa túla po močariskách?
Kto jej na rohožke zanechal nepodpísaný odkaz?
A aké je tajomstvo domu Blackthorn House, ukryté medzi bizarnými i desivými dielami starého Gifforda?

Kate Mossová už napísala veľmi úspešné knihy - Labyrint, Hrobka a Citadela - ale žiadnu z nich som doteraz nečítala. Po prečítaní knihy Čudákova dcéra mám však pocit, že to zmením...

Kniha sa odohráva v minulosti, v časoch, ktoré si ja už ani neviem dobre predstaviť. Autorka svoj príbeh zasadila do prostredia, ktoré je plné záhadnej a krvavej minulosti.

Hlavná postava, Constantia (Connie) mi bola naozaj sympatická, v podstate sa mi páčila celá kniha. Desila ma, mrazilo ma pri čítaní každej stránky. Desila som sa a aj keď som bola v bezpečí svojej izby, bála som sa rovnako. Veľmi, veľmi som sa bála - čo je veľké + knihy! Máloktorá kniha ma dokáže tak veľmi vydesiť a uchvátiť zároveň, ale Čudákova dcéra to dokázala. A dokázala omnoho viac...

Kniha mala neskutočnú atmosféru, prostredie bolo úplne dokonalé. Neuveriteľne dobré...

Hodnotenie

S knihou som maximálne spokojná a nevidím dôvod, prečo by som mala zbytočne recenziu predlžovať. Myslím, že v tých pár vetách som úplne objasnila, ako veľmi dobrá kniha bola. Netreba to však prechváliť, že? ;)

5/5 :D