Labyrint: útek (James Dashner)

25.08.2015 19:46

Labyrint: útek

Autor: James Dashner ♥
Séria: Labyrint (1/3) ♥
Vydavateľstvo: YOLi (Ikar) - 2015 ♥

Za poskytnutie knihy ďakujem Ikaru.

Knihu si môžete zakúpiť priamo TU.

O čom kniha vlastne je?

Keď sa Thomas preberie vo výťahu, jediné, na čo si spomína, je jeho krstné meno. Nemá nijaké spomienky na rodičov ani na domov. Pamäť má prázdnu, ale nie je v tom sám. Keď sa dvere výťahu otvoria, obklopia ho cudzie deti a privítajú ho na Fleku, čo je široký otvorený dvor ohraničený kamennými stenami. Podobne ako Thomas, ani Flekári netušia, prečo alebo ako sa sem dostali. Vedia iba to, že každé ráno sa otvoria obrovské dvere do Labyrintu za múrmi Fleku a večer sa opäť zavrú. A každých tridsať dní sa vo výťahu objaví nový chlapec. Flekári túžia vrátiť sa domov, ale zatiaľ nenachádzajú riešenie, ako sa dostať z labyrintu.

Lenže potom sa niečo stane: hneď na druhý deň po Thomasovi príde na Flek dievča, úplne prvé. Ešte ohromujúcejší je však odkaz, ktorý im doručí. Zdá sa, že Thomas je dôležitejší, než sám tuší. Ale na to, aby zistil, kto vlastne je, musí najprv odhaliť temné tajomstvá pochované hlboko vo svojej mysli a bojovať o život so zlovestnými mechanickými tvormi v Labyrinte.

Labyrint je séria, na ktorú nedám dopustiť. Zbožňujem ju, milujem ju, vychvaľujem ju a mám potrebu prečítať všetky knihy v troch jazykoch! Zrejme si už o mne začínate myslieť, že som divná... ale ja na tejto sérii naozaj závisláčim. Film som videla viackrát, ako by ste vedeli spočítať na prstoch oboch rúk, videla som asi všetky rozhovory s hercami, ktorí v Labyrinte hrali a propagovala túto sériu všade (robím to, samozrejme, doteraz). Ale asi by ste chceli vedieť viac o tejto knihe ako o mojej závislosti na nej, však? Tak radšej prejdem k tej normálnejšej časti recenzie.

Hry o život spolu s Divergenciou, len v inej obálke?
Ak patríte rovnako ako ja medzi veľkých fanúšikov série, určite s týmto názorom nesúhlasíte.  Ja som si nedávno prečítala tento názor, a úprimne povedané, trochu ma to nahnevalo (jasné, každý na túto knihu môže mať iný názor, ale keďže ja ju tak zbožňujem... tak ma to len proste podráždilo :D). Ide o to, že Labyrint je niečo úplne iné (ale to sa dá pochopiť úplne až keď si prečítate aj ďalšie dve pokračovania). Uznávam, niekomu sa to na prvý pohľad môže zdať podobné, no môžem vás uistiť, že Labyrint vám ponúkne omnoho viac...

Jednou z vecí, ktoré na Labyrinte milujem najviac, sú postavy a celkovo prostredie. Páčil sa mi samotný námet a kniha ma bavila už od prvej stránky. Vlastne by som povedala, že je to jedna z najviac návykových kníh vôbec. Večer som si vravela, že dočítam kapitolu, ale skončila som pri tom, že som musela prečítať minimálne 5 ďalších. Nedalo sa knihe jednoducho odolať, mňa napínala od prvej strany až po poslednú. Žiadne hluché miesta tu podľa mňa neboli a tak si čitateľ môže knihu naozaj vychutnať.

Navyše sa v knihe stále niečo deje. Čitateľ si nestihne ani na chvíľočku vydýchnuť, pretože vždy, keď si povie, že je chvíľu pokoj, to autor doplní zaujímavým rozprávaním, ktorému sa nedá odolať.

Mechanické príšery na každom kroku?
Už len samotný fakt, že jediná cesta von vedie zrejme cez labyrint je dosť deprimujúca, no ak k tomu pridáme hrôzostrašné mechanické stvorenia, ktoré vás budú naháňať do posledného výdychu, jediné, čo mi ostáva, je dať klobúk dolu pred našimi hrdinami. Veľmi som si ich všetkých obľúbila, čo sa mne tak často nestáva, ale postavy z tejto knihy sú naozaj perfektné! Skoro všetky majú super hlášky, alebo robia niečo, čo čitateľa zaujme, preto stále udržujú našu pozornosť.

Knihu som prečítala už viackrát, ale zakaždým ma bavila, povedala by som, že po každom prečítaní som ju vnímala trochu inak, samozrejme vždy ešte v lepšom svetle! Málokedy sa čitateľovi podarí naraziť na takú skvelú sériu, akou je Labyrint. Na sériu, ktorá má myšlienku, skvelé postavy, zápletku a je napísaná takým štýlom, ktorému neodoláte. Budete chcieť stále viac a viac a po prečítaní s údivom knihu zatvoríte a poviete si iba dve slová: Chcem ešte.

Autor nám predstavil skutočne zaujímavé miesto s postavami, s ktorými keď sa viac zoznámite, ich začnete milovať. Zo začiatku sa vám možno pozdávať nebudú, ale na konci knihy vám bude ľúto, že už kniha skončila, aj keď viete, že príbeh bude pokračovať ďalej (dokonca bude mať v septembri v našich kinách premiéru druhý diel tejto série), pre mňa bolo dočítanie poslednej stránky akousi rozlúčkou (a zase som začala knihu čítať od začiatku). Labyrint je jedna z kníh, ktorú nemôžete niekam položiť a už vôbec nie ju tak ľahko zatvoriť - je neodolateľná, skvelá a fantastická.

Ďalším skvelým faktom je, že každý čitateľ si v knihe nájde to svoje. Počula som aj názor, že je to skôr chlapčenská kniha, ale ani s týmto názorom sa nestotožňujem. Som dievča a túto knihu milujem tak ako málokto, to mi môžete veriť ;). Ten, kto má rád sci-fi zápletky, ten sa dočká až na samom konci knihy, kde sa mnohé odhalí. Ten, kto zas obľubuje v knihách love story (ale nechce to ako hlavnú zápletku knihy), tak aj takýto čitateľ si nájde v knihe to svoje. Nuž, a ten čitateľ, ktorý len hľadá ďalšiu dobrú sériu, po ktorej by siahol a úplne jej podľahol, tak vám môžem odporučiť jedine túto.

Ľudia sa ma často pýtajú, aká je moja obľúbená kniha (mimochodom, pre človeka ako som ja je to naozaj priam vražedná otázka). Väčinou som dovtedy vymenovala zopár kníh a povedala, že ich mám rovnako rada, ale odkedy som dočítala Labyrint, jednoducho si nemôžem pomôcť, je to u mňa číslo 1 a myslím, že dlho, dlho bude. Stihla som ním "nakaziť" už dosť ľudí (ja totiž kade chodím, tade som nútená rozdávať odporúčania na knihy), no a Labyrint som zaradila do svojej pomyselnej povinnej literatúry. Toľko som o tej knihe rozprávala, toľko ju chválila, že aj ostatní dostali chuť si ju prečítať, a nikdy neboli sklamaní - momentálne vedieme o tejto knihe dlhé diskusie (vlastne o celej sérii, nakoľko mnohí z nás už majú za sebou všetky časti a teraz s napätím čakajú na film - na pokračovanie Labyrintu).

Ak teda aj vy chcete nejaké moje odporúčanie (verte mi, nedávam ich často), určite si prečítajte Labyrint! Ak sa nájde osoba, ktorá by ním ostala naozaj že veľmi, ale veľmi sklamaná, tak... to si ani neviem predstaviť (Labyrint sa vám dostane pod kožu tak, že sa vám určite bude páčiť!). Nuž, ja už nejdem Labyrint toľko chváliť, nechám to na vás - ja som bola maximálne prekvapená (veľmi príjemne prekvapená) a verím, že aj vy si Labyrint prečítate, zapáči sa vám a určite ma nájdete na nejakom fanúšikovskom fóre! :)

 

Kris :D