Arkádia: Precitnutie (Kai Meyer)

06.04.2015 16:42

Arkádia: Precitnutie

Autor: Kai Meyer

Vydavateľstvo: Fragment (2015)

Séria: Arkádia (1/1)

-*-*-*-*-*-*-*-

Anotácia

"Alcantarovci a Carnevareovci – dve znepriatelené rodiny, dva mafiánske klany bojujúce proti sebe po celé generácie. Rosa Alcantarová prilieta z New Yorku na Sicíliu k svojej talianskej rodine, aby tam začala nový život. V lietadle sa zoznamuje s Alessandrom Carnevarem, ktorý má podobný osud. Jeho chladný pôvab a živočíšnosť Rosu fascinujú a zároveň znepokojujú. Rosa sa učí akceptovať nové pravidlá hry, nemilosrdné zákony sicílskej mafie, ku ktorej jej rodina patrí. Dozvedá sa šokujúcu pravdu nielen o Alessandrovi, ale aj o sebe samej a o ďalších sicílskych klanoch. Neuveriteľné informácie o arkádskych dynastiách, ktoré majú svoj počiatok v starých antických bájach. Prekoná zakázaná láska storočia trvajúcu nenávisť?"

*-*-*-*-*-*-*-*-*

Za poskytnutie tejto knihy ďakujem Fragmentu.

Knihu si môžete zakúpiť TU.

*-*-*-*-*-*-*-*-*

Už nie sú "in" vlkolaci alebo upíri. Novým trendom sú ľudia, ktorí sa menia napríklad na hadov...

Anotácia ma zaujala, tak som chcela dať knihe šancu. Myslím, že som spravila dobre, pretože táto kniha si šancu naozaj zaslúžila.

Obálka nám sľubuje príbeh z mafiánskeho prostredia, tak som tam ten motív hľadala už od samého začiatku. Myslím, že v niektorých častiach ho autor naozaj veľmi vhodne zakomponoval do deja. Občas sa mi však zdalo, že to skôr použil ako pozadie, ako vec, od ktorej sa môže ďalej odrážať v deji. Ale nevyčítam to autorovi, naozaj by som mu krivdila. Pretože zvládnuť mafiánsku tématiku, tak aby bola pre teen, ešte do toho zakomponovať aj originálnu fantasy zápletku? Klobúk dolu, takú knihu som ešte nečítala. Možno toto je dôvod, prečo ma kniha natoľko zaujala.

Príbeh nám rozpráva Rosa, dievča, ktoré prilieta na Sicíliu k svojej rodine. Postupne odhaľuje tajomstvá o klanoch, ktoré mali byť navždy skryté. Musím sa priznať, že Rosa je podľa mňa taká správna baba.  Keď ju niekto naštve, dáva mu to riadne pocítiť (dobré dievča). Keď je smutná, tiež to na nej vidieť. Má normálne, ľudské city a správa sa podľa mňa primerane svojmu veku. Pozitívum je aj jej zmysel pre humor bol v niektorých situáciách naozaj dobrým odľahčením. Nemôže byť predsa celá kniha o mafii a vraždách, ak by sme nemali postavu, ktorá by nás dokázala rozosmiať. Aspoň trochu, primerane k situácii.

Alessandro ma na prvý pohľad veľmi neoslovil. Už som po všetkých prečítaných knihách imúnna voči megasuperúžasnevyzerajúcim týpkom. Zaujíma ma viac ich charakter. A Alessandro nevyzeral práve sympaticky, teda, sympatický možno niekomu bol, ale na prvý pohľad bol strašný egoista. Aj keď sa snažil Rose pomôcť, neverila som mu. Až do poslednej strány knihy som verila, že to bude taký dobrý záporák, ktorého budem zbožňovať pre podrazy, zlo páchané na ostatných alebo pre úžasné mega epické hlášky. V tomto bode ma autor trošku sklamal, no nevadí. Zmierila som sa s tým, možno sa nejakej obľúbenej zápornej postavy dočkám v pokračovaniach.

Autor sa snažil udržiavať pozornosť čitateľa po celý čas. Vlastne som v tejto knihe našla všetko, čo som potrebovala. Nebezpečenstvo, akciu, podrazy, zase tú skvelú akciu, úžasný námet a dobré spracovanie. Navyše postavy neboli vôbec zle vykreslené a autor s nimi perfektne pracoval. Potešilo ma však, že nerozuzlil všetko v jedne časti a že sa potom neopakoval. Nechal ma v napätí až do poslednej strany, a aj tak mi vlastne prezradil všetko a nepovedal vôbec nič! Skvelé, majstrovsky zvládnuté! Toto je presne ten typ kníh, ktorý ja potrebujem!

Na konci som sa síce trošku strácala v tom boji, že kto vlastne zomrel, ale nakoniec som sa v tom úspešne zorientovala. O to tá kniha bola lepšia! Autor nešetrí ani jednu stranu a ku koncu ten dej zamotá tak, že proste... čumím s ústami dokorán a potrebujem vedieť pokračovanie! Proste musím vedieť, čo sa stane ďalej.

Samotný námet by ma ani nezaujal, keby tam nevložil to fantasy. Akože ľudia, ktorí sa menia na hadov alebo na mačkovité šelmy? Pretože je to dedičstvo starých arkádčanov? No skúste mi povedať, že to nie je totálne cool! :3 Skúste mi to povedať a pohádame sa do krvi! Mne sa to totiž zdá maximálne geniálne. Autor vymyslel niečo originálne, niečo, čím ma dokázal prekvapiť aj zaujať. K tomu by som chcela úspešne pogratulovať, aj keď sa k nemu táto recenzia nedostane, no... aj tak gratulujem.

Stala som sa novým obrovským fanúšikom tejto série :3

Aj keď hady nemám rada, trochu sa ich bojím a sú mi nanajvýš neysmpatické, dokázala som to strpieť. Autor dokáže tak dokonale vykresliť situácie v knihe, že vás to úplne pohltí. Keď opisuje najmä bojové scény, akoby som stala priamo v deji! Opäť skvelé :D Keď Rosu niečo napadlo, pristihla som sa, že som tuho zvierala knihu a triasli sa mi ruky, no nemohla som prestať čítať. Nedalo sa prestať.

A to ma zo začiatku čítanie nebavilo. To som si hovorila, že to asi nedočítam. Aká hlúpa myšlienka! Jasné, že som to dočítala. Keď som sa do knihy pozornejšie začítala, prečítala som ju za jeden deň a potom mi bolo trošku ľúto, že som ju už prečítala.

 

Hodnotenie

5/5

 

Knihu vám určite odporúčam! Kris :3